Piwo kraftowy – jak produkować

kostka brukowa toruń - układanie i cennik
Podjazd do domu – kamień czy kostka
29 sierpnia, 2020
sklepy internetowe toruń -tworzenie sklepów woo commerce
Sklep internetowy od bloga do sklepu
30 sierpnia, 2020
Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo jest jednym z najbardziej znanych i uwielbianych wśród trunków. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi momentami, dobrym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku znajdziemy tysiące różnych jego rodzai, przez co często trudno jest się zdecydować, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, bezlik wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc dobrać najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś o piwie, jego warzeniu, rodzajach, cenie, jakości oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najbardziej znane są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na szeroką skale; przeważnie są to napoje o niższej randze oraz wartości, gdyż produkcja oraz transport są o wiele tańsze niż w wypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, staranniej produkowanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Nazwa ta pochodzi od angielskiego wyrazu „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa mówi jest to odłam piwa robionego z zaangażowaniem oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są wielbicieli rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i staranność wykonania jest najważniejsza. Z jakiego powodu? Dlatego, że są to minibrowary, prywatne browary, znane na wąską skalę, są bardziej niepowtarzalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma dokładnych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz metoda warzenia. Aby dane piwo mogło być nazwane piwem kraftowym musi być ono warzone na własną rękę, w warunkach domowych, co łączy się z staraniem o jakość, a nie ilość. Piwowar piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większego koncernu, ma być to sztuka, tworzona według własnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Smakosze są w stanie zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do kupna.

W jaki sposób warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej wiedzą, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz dużo czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje dość długo, około pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, chłodzenie i dodawanie drożdży. Na sam koniec oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości piwa, lub zacząć swój minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się dość trudny i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że najważniejsza jest motywacja i zaangażowanie. Dla miłośników sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Otwarcie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji oraz uzyskania koncesji. Współcześnie branża minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mieli okazje przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkcja tego napoju samemu cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tym wypadku widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.

Piwo kraftowe, tak samo jak wszystkie inne ma wiele gatunków zależnie od takich składowych jak kategoria, skład, zawartość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, kolor. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w metodyce warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób zaliczyć do jednej kategorii, jako że cechują się one wariacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych surowców. Na charakter piwa duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz przebieg jego produkcji, a także sama piana, która jest wykładnikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednakże nadal mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niż w promocje swojego towaru, najczęściej jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny do piwa

 

Komentarze są wyłączone.